TEMATYKA:  KULINARNE  CIEKAWOSTKI

TERMIN  REALIZACJI: 04.12. – 08.12.2023 R.

OBSZAR FIZYCZNY

  • wdrażanie do dbałości o higienę, kształtowanie świadomości zagrożeń wynikających z jej nieprzestrzegania
  • kształtowanie umiejętności prawidłowego i estetycznego nakrywania do stołu oraz nawyku sprzątania po posiłku
  • wspieranie rozwoju ruchowego poprzez organizowanie zabaw ruchowych w sali i na powietrzu

OBSZAR EMOCJONALNY

  • kształtowanie zrozumienia, że nie trzeba być pierwszym i najlepszym w każdej dziedzinie
  • kształtowanie umiejętności radzenia sobie w trudnych sytuacjach

OBSZAR SPOŁECZNY

  • wdrażanie do stosowania form grzecznościowych adekwatnych do sytuacji
  • doskonalenie umiejętności oceniania zachowania innych oraz dokonywania samooceny
  • zachęcanie do działań służących osiągnięciu wspólnego celu przez zespołowe planowanie, realizowanie zadań oraz odczuwanie współodpowiedzialności za przebieg i efekt końcowy
  • doskonalenie koncentracji podczas zajęć i umiejętności podążania za ich tokiem

OBSZAR POZNAWCZY

  • wzbogacanie wiedzy na temat czynników mających znaczenie dla naszego zdrowia i kondycji
  • kształcenie umiejętności odczytywania symboliki piramidy zdrowia i przyporządkowywania elementów do określonych jej poziomów
  • wzbogacanie wiedzy na temat pochodzenia produktów spożywczych oraz o zawodzie kucharza
  • wdrażanie do udzielania przemyślanych odpowiedzi oraz zrozumiałego przekazywania informacji
  • kształtowanie umiejętności czytania sylab, prostych wyrazów z poznanych liter
  • kształtowanie umiejętności przewidywania skutków podejmowanych działań (na podstawie ukształtowanych wyobrażeń, posiadanej wiedzy i doświadczeń)
  • kształtowanie umiejętności określania, które z wprowadzanych i obserwowanych zmian mają charakter odwracalny, nieodwracalny lub częściowo odwracalny
  • doskonalenie umiejętności przekładania regularności rytmicznej z jednej reprezentacji na drugą
  • doskonalenie umiejętności szacowania liczby przedmiotów w wyodrębnionym zbiorze oraz stosowania określeń: „mniej”, „więcej”, „tyle samo”
  • kształtowanie pojęcia liczby „sześć”, poznanie cyfry 6
  • doskonalenie umiejętności liczenia w szerokim zakresie
  • doskonalenie umiejętności posługiwania się w dostępnym zakresie liczebnikami porządkowymi i dostrzegania ich znaczenia

WIERSZ :   KUCHNIA  –  KRÓLESTWO  KUCHARKI

Zapraszam w miejsce niezwykle
Królestwo pani Kucharki
Tutaj na pierwszym miejscu
Patelnie chochle i garnki

Wałki, deski i noże
Widelce oraz łyżki
Wszystko do pracy gotowe
Na półkach już się błyszczy

Przyprawy miejsce mają
I każda dobrze wie
Nawet bez Kucharki
Co, z czym się tutaj je

Fartuszek w pogotowiu
Czeka by go założyć
Pomaga Pani Kucharce
Ubranie od plam uchronić

W królestwie Pani Kucharki
Niezwykłe melodie Usłyszysz
I gdy jest w kuchni kucharka
Na pewno nie ma ciszy

Czajnik z zachwytu gwiżdże
Woda w garnku bulgocze
Tłuczek ubija do rytmu
Jajko we wrzątku chichocze

PIOSENKA : NAJŁATWIEJSZE  CIASTO W ŚWIECIE

Ref. Żeby w domu było miło, tak, tak, tak,
żeby coś dobrego było, tak, tak, tak.
By pachniało wakacjami, tak, tak, tak,
zrobię ciasto ze śliwkami, tak, tak, tak.

  1. Szklankę mąki, cukru szklankę,
    zaraz wsypię do miseczki,
    potem proszku do pieczenia,
    dodam jeszcze dwie łyżeczki.

I dwa jajka, i na koniec
roztopionej margaryny,
i zamieszam tylko tyle,
by się rzeczy połączyły.

  1. Teraz śliwki poukładam,
    w natłuszczonej tortownicy,
    włożę ciasto, i do pieca
    na około pół godziny.
    A gdy będzie już gotowe –
    znaczy chrupkie i rumiane,
    to zaproszę koleżanki,
    babcię, dziadka, tatę, mamę.
 

Comments are closed.